روزشمار
15 مهر 1359؛ شانزدهمین روز جنگ تحمیلی
مرضیه عابدینی
246 بازدید
صبح امروز، نیروهای سپاه پاسداران و ارتش به مقر فرماندهی ارتش عراق در پلِِنو خرمشهر، شبیخون زدند.
نیروهای عراق ساختمان اداره بندر خرمشهر را تصرف کردند، اما نیروهای خودی مانع پیشروی بیشتر آنها شدند. همچنین دشمن از محور پلیسراه و ساختمانهای پیشساخته حمله کرد که موفقیتی نداشت و پس از تحمل خسارتهای سنگین به مواضع خود برگشت.
در اهواز شلیک خمپارههای دشمن تعدادی شهید و مجروح برجای گذاشت و خساراتی به بار آورد. نیروهای عراق از طرف کرخهکور تقویت شدند و بهسوی اهواز پیشروی کردند.[1]
در آبادان دو جنگنده میگ عراقی پس از انهدام یکی از تانکرهای بزرگ پالایشگاه، براثر آتش ضدهوایی ارتش سقوط کردند.
در آبادان، دوازده نفر شهید و چهارده نفر زخمی شدند و تعدادی از منازل ویران شد.[2]
نیروهای ایرانی موسیان (خوزستان) را بازپس گرفتند. رزمندگان از موسیان بهطرف نهر عنبر حرکت کردند.
نیروهای خودی در منطقه ایلام به دشمن حمله کردند. در این حمله 35 نفر از نیروهای داوطلب شهید و اسیر شدند. در منطقه دهلران نیز تعدادی از نیروهای عراق کشته و پنج نفر به اسارت نیروهای ایران درآمدند.
ایلام چند نوبت هدف حمله هواپیماهای میگ عراقی قرار گرفت. یک هواپیمای میگ عراقی در کوههای ایلام سقوط کرد. همچنین در منطقه دهلران یک جنگنده میگ عراق سقوط کرد.
در جبهه گیلانغرب، براثر آتش توپخانه دشمن چهار نفر شهید و دوازده نفر مجروح شدند.
دیشب سه گردان کماندوی عراقی به منطقه گیلانغرب حمله کردند که با دفاع مردم شهر و همکاری نیروهای نظامی، ناکام ماندند.
در جبهه سرپلذهاب (کرمانشاه)، نیروهای عراقی کوشش کردند از محور سرابگرم به پشت جبهه خودی رخنه کنند که با تحمل تلفات سنگین عقبنشینی کردند و ده نفر از آنان به اسارت درآمدند.
در درگیری بین نیروهای خودی و متجاوزین عراق درحد فاصل کورهموش و قراویز سرپلذهاب، چهل نفر از دشمن کشته و هشت نفر اسیر شدند.
در منطقه محل الک غرب کامیاران (کردستان) در یک درگیری بین ضدانقلاب مسلح و نیروهای خودی، چهل نفر از ضدانقلاب کشته و از نیروهای خودی سه نفر شهید و مجروح شدند.
در مناطق سرپلذهاب (کرمانشاه) و نوار مرزی، نیروهای ایران تلفات سنگینی به دشمن وارد کردند و نود نفر از نیروهای عراق با سلاح و تجهیزات به نیروهای خودی پناهنده شدند.
در منطقه مهران (ایلام)، در حمله هلیکوپترهای هوانیروز به دشمن، 21 تانک و تعدادی خودروی حامل مهمات منهدم و هشتاد نفر از دشمن کشته شدند.
در حمله هواپیماهای عراق به تهران بخشی از صنایع هلیکوپترسازی خسارت دید. یکی از میگهای دشمن هدف پدافند هوایی قرار گرفت و در جنوب کهریزک سقوط کرد.
در بمباران اندیمشک 21 واحد مسکونی ویران، شش نفر شهید و سی نفر مجروح شدند.
یک هواپیمای میگ عراق به مقر بسیج و سپاه در کوهدشت (لرستان) حمله کرد.
هواپیماهای دشمن به آسمان کرمانشاه تجاوز کردند که با آتش پدافند هوایی ایران متواری شدند.
هواپیماهای عراق سه بار به اسدآباد همدان حمله کردند و اطراف ایستگاه ماهواره و سیلو را بمباران کردند که خساراتی در پی نداشت.
هواپیماهای میگ عراق، فرودگاه ارومیه (آذربایجان غربی) را هدف تیربار قرار دادند.[3]
ابوالحسن بنیصدر، رئیسجمهور، وارد خرمشهر شد و لحظاتی در فرمانداری و میان مردم حضور یافت و بعد از شنیدن شعارهای مردم شهر را ترک کرد.
به نوشته روزنامه کویتی القبس، اردن نیروی چهل هزار نفری مجهزی را در مرز خود با عراق مستقر کرده تا در صورت لزوم علیه ایران وارد جنگ کند.
به دستور نخستوزیر اردن، همه کامیونهای بخش خصوصی برای حمل کالا به عراق در اختیار دولت اردن قرارگرفتند.[4]
[1]. انصاری، مهدی، یکتا، حسین، روزشمار جنگ ایران و عراق، کتاب چهارم: هجوم سراسری تهاجم و پیشرویهای عمده عراق، تهران: مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، چ دوم، 1375، ص325 .
[2]. همان؛ پورداراب، سعید، بهروزی، فرهاد، تقویم تاریخ دفاع مقدس: شش ماه پایداری/حوادث و رویدادهای سال 1359، تهران: سوره سبز، 1395، ص174.
[3]. انصاری، مهدی، یکتا، حسین، همان، ص327-325.
[4]. همان، ص332 و 334 و 331 و 325.