روزشمار

شنبه 12 مهر 1359؛ سیزدهمین روز جنگ تحمیلی

مرضیه عابدینی
201 بازدید

امام خمینی امروز در پیامی به ملت و ارتش عراق و مسلمانان ایران و جهان، از ملت عراق دعوت به براندازی حکومت بعثی عراق کرد. در این پیام آمده است، شما میدانید که این جنگ به کشور ایران تحمیل شده و ما از کشور خود دفاع می‌کنیم، دفاعی که عقلاً و شرعاً واجب است و با کمال تأسف و تأثر مشاهده می‌کنیم که کفار و نوکران خبیث آنان، دو طایفه از مسلمانان را به جان هم ریخته و خودشان کناری نشسته و می‌خواهند از این موضوع استفاده کنند. آیا می‌دانید خداوند متعال و پیامبر اسلام از کسانی که به روی برادران اسلامی خود اسلحه بکشند بیزار است و عاقبت این امر، جهنم و غضب خدای جبار می‌باشد؟ دست بردارید از این برادرکشی و به کشور اسلامی ایران با سلاح خود پناه آورید که ما شما را با آغوش باز پذیرا هستیم. بعضی شیخ‌نشین‌های خلیج و بعضی دولت‌های اسلامی در جنگ بین اسلام و کفر، طرف کفر را اختیار و کمک‌های نظامی و تبلیغاتی به دولت غاصب و جنایتکار بعث می‌کنند. اینان باید بدانند اگر ثابت شود که برخلاف مصالح اسلام عملی انجام داده‌اند و برائت خود را ثابت نکنند، دولت و ملت اسلام با آنان به وظیفه شرعیه عمل می‌نماید.[1]

امروز تلاش عراقی‌ها برای اشغال خرمشهر ادامه داشت. توپخانه عراق منازل مسکونی و اماکن عمومی را به‌شدت می‌کوبید. نیروهای دشمن تا میدان راه‌آهن این شهر پیش آمدند، اما با حملات نیروهای ارتش، سپاه و مردم خرمشهر تا شلمچه عقب نشستند. تلفات زیادی به آنان وارد شد و تعداد زیادی تانک منهدم شد. نیروهای خودی هم در این درگیری صدمات چشمگیری دیدند. بیشتر شهدا و مجروحان از مردم عادی هستند.

نیروهای خودی در پنج‌کیلومتری خرمشهر، در پلِ‌نو، صد دستگاه و به‌طرف جاده شلمچه با دشمن درگیرند.

نیروهای دشمن در روستاهای واقع در جاده خرمشهر ـ اهواز به‌طور پراکنده دیده شده‌اند. عراقی‌ها از نیمه‌شب گذشته قصد تقویت جبهه شلمچه را داشتند که با مقابله گارد ساحلی تحرکاتشان متوقف شد. امروز وضعیت آبادان آرام بود.

اهواز و اطراف آن همچنان زیر آتش توپخانه و بمباران دشمن است. نیروهای عراقی قصد سوزاندن جنگل‌های اطراف اهواز را داشتند تا بتوانند پیشروی کنند؛ اما نه‌تنها نتوانستند، عقب نیز نشستند. از سوی دیگر، گروه‌های ضدانقلاب به پخش شایعات و اعلامیه و خرابکاری مشغول‌اند که تعدادی شناسایی و تحویل دادسرای انقلاب شده‌اند.

پس از عقب‌زدن دشمن از سوسنگرد، وضع کلی این شهر آرام بوده و عراقی‌ها تا سوبله عقب نشستند و از آنجا روی بُستان اجرای آتش می‌کنند. همچنین نیروهای دشمن در تپه‌های الله‌اکبر مستقر شده و منطقه را زیرنظر دارند. فرماندهان سپاه مستقر در سوسنگرد مکرر درخواست نیرو می‌کنند. گزارشی نیز از محاصره شدید جاده هویزه به سوسنگرد در دست است.

در پی استقرار نیروهای عراقی به همراه تعدادی تانک و خودرو در پنج‌کیلومتری سوسنگرد، نیروهای ژاندارمری، سپاه پاسداران، شهربانی و نیروهای محلی در کنار رودخانه سنگر گرفته و به مقابله پرداختند. سوسنگرد زیر آتش قرار گرفته و عده زیادی کشته و مجروح شدند. بیشتر ادارات تخریب شده است.

شوش و دزفول همچنان زیر آتش دوربُرد دشمن قرار دارند. نیروهای دشمن قصد داشتند بر روی رودخانه کرخه از شوش تا کانال توانا پل ایجاد کنند و با عبور از آن وارد جاده اندیشمک ـ اهواز شوند که موفق نشدند.[2]

عراق به‌تازگی نود دستگاه تانک برای تقویت منطقه خرمشهر اعزام کرده است.

لشکر 92 زرهی ارتش با بولدوزر و لودرهایی که نهادها و شرکت‌ها به میدان‌های نبرد اعزام کرده‌اند، خاکریز و جان‌پناه و سنگر ساخت و خطوط پدافندی را تحکیم کرد.[3]

 در حمله‌ای که افراد بومی به نیروهای مهاجم عراقی در گورسفید گیلان‌غرب انجام دادند، هشت چریک محلی به شهادت رسیدند. دشمن در منطقه گیلان‌غرب در تنگ‌حاجیان تا گورسفید (محور گیلان‌غرب ـ قصرشیرین)، پشت ارتفاعات برآفتاب و تنگ‌کودک و آبادی میدان، ده گورسفید و باغ‌های پشت آن مستقر است. همچنین توپخانه‌های دشمن در قلعه سفید، باباهادی و تنگ‌حمام موضع گرفته‌اند.

ضدانقلاب قصد دارد با حمله به تنگه دالاهو و بیرونیت (در غرب کرمانشاه)، راه را برای دستیابی عراق به گردنه پاتاق (سرپل‌ذهاب) هموار کند. همچنین گروه‌های ضدانقلاب قصد حمله به ریجاب و بان زرده، در شمال گردنه پاتاق را دارند.

امروز نیروهای ارتش در منطقه سرپل‌ذهاب، هجده تانک دشمن و مقدار زیادی از مهمات آنها را نابود کردند.

مهاجمان عراقی در شب‌های 11 و 12 مهر به اسلام‌آباد غرب حمله کردند که رزمندگان آنها را به عقب راندند و چند تن از آنها به اسارت درآمدند.

 قرارگاه گروهان ژاندارمری در موسیان (ایلام)، تحت فشار شدید دشمن قرار دارد.[4]

اشرار منطقه به مأمورین پاسگاه ژاندارمری ملندره شهرستان پاوه از توابع کرمانشاه حمله کردند و دو نفر از مأموران مجروح شدند. همچنین دو درجه‌دار و یک سرباز عراقی در منطقه عمومی دهلران خود را به نیروهای ایرانی تسلیم و تقاضای پناهندگی کردند.

دو فروند هواپیمای اف4 یک تلمبه‌خانه نفت در جنوب سلیمانیه عراق را منهدم و سالم به پایگاه مراجعت کردند.

دو فروند هواپیمای اف4 ضمن پخش اعلامیه در بغداد، یک کارخانه برق و یک خط انتقال نیرو را منهدم کردند و سالم به پایگاه مراجعت کردند.

هجده فروند هواپیمای اف5 و شش فروند هواپیمای اف4 به منظور پشتیبانی نزدیک از نیروی زمینی ارتش، به منطقه جنوب اعزام شدند و در سه‌راهی سایت دهلران تعدادی از تانک‌های دشمن را منهدم کردند و تعدادی از سنگرها و افراد دشمن را با راکت هدف قرار دادند.

دو فروند هواپیمای میگ عراقی تأسیسات میانکوه آغاجاری (خوزستان) را بمباران کردند که تعدادی منازل مسکونی ویران شد. درضمن فرودگاه امیدیه و تأسیسات نفتی پازنان مورد اصابت راکت هواپیماهای دشمن قرار گرفت.

دو فروند هواپیمای عراقی به کارخانه کشت و صنعت کارون حمله کردند و مقداری پوشاک طعمه حریق شد، اما خسارت جانی نداشت.

دو فروند هواپیمای میگ عراقی در پانزده‌کیلومتری شمال دزفول سقوط کرد که جسد یکی از خلبانان در محل موجود است و خلبان دیگر با چتر نجات فرود آمده است.

هواپیماهای عراقی پاسگاه کانی‌سخت را بمباران کردند که خساراتی به ساختمان وارد آمد. همچنین براثر بمباران مجدد پاسگاه توسط دو فروند هواپیمای میگ عراقی، یک نفر به شهادت رسید.[5]

ابوالحسن بنی‌صدر، رئیس‌جمهور، گفت: «ما با کشورهایی که ثابت بشود با عراق همکاری می‌کنند، مانند دشمن عمل خواهیم کرد و این را قبلاً هم به همه کشورهای منطقه اعلام کرده‌ایم.»

سفیر شوروی با محمدعلی رجایی، نخست‌وزیر، دیدار کرد. در این ملاقات سفیر شوروی ضمن ابلاغ سلام الکسی کاسیگین، نخست‌وزیر شوروی، اظهار داشت، کشور شما مبارزه شدیدی علیه امپریالیسم آمریکا آغاز کرده و با توجه به این امر که شوروی هم مبارزه می‌کند، ما در سیاست خارجی با هم اشتراک نظر داریم. ما برای انقلاب شما و اراده مردم احترام خاصی قائلیم. ما می‌توانیم با هم در رشته‌های زیادی همکاری کنیم و به شما کمک نماییم.

محمدعلی رجایی، نخست‌وزیر، در جمع استانداران گفت که محاصره اقتصادی ما توسط آمریکا و سایر کشورهای غربی نه‌تنها ما را فلج نکرد، بلکه باعث رشد و تکامل ما هم شد. به اعتراف خود محاصره‌کنندگان، آمریکا بعد از این شکست درصدد راه‌های دیگری افتاد و درنتیجه ضدانقلاب را در داخل و خارج کشور تقویت کرد و به کشورهای همجوار این‌طور فهماند که ایران به شما حمله خواهد کرد. آمریکا تصور می‌کرد که ایران با شکست کامل روبه‌رو خواهد شد و ارتش و مردم ما ارادت چندانی به جمهوری اسلامی ندارند، لذا ایران با حمله عراق دچار شورش خواهد شد.

مهدی امیرکمالی، کاردار سفارت ایران در بیروت، گفت هرگونه تلاش آمریکا برای دخالت در جنگ مرزی ایران و عراق، به مرگ 52 گروگان آمریکایی خواهد انجامید.[6]

سید علی خامنه‌ای، امام جمعه تهران و یکی از مشاوران نظامی امام خمینی، که هفته گذشته به فرمان امام خمینی و به منظور سازماندهی بسیج و نیروهای رزمنده به جبهه جنگ در جنوب کشور عزیمت کرده بود، پیش از ظهر امروز بار دیگر عازم جبهه جنگ شدند.[7]

سید علی خامنه‌ای، اعلام کرد که ما دولت‌های کویت، امارات متحده، اردن، مصر و عربستان سعودی را نخواهیم بخشید. بحرین فرودگاه بدهد که هواپیماهای عراقی از آنجا پرواز کنند. کویت به هواپیماهای عراقی بنزین بدهد که بیاید به مرزهای جمهوری اسلامی تجاوز کنید. عربستان سعودی و خانواده سلطنتی دست مریزاد بگویند و دولت مصر به آنها سلاح و مهمات و نفر بدهد و آن‌وقت ما خودمان را دشمن آنها ندانیم؟ وزارت خارجه ما تکلیف خودش را باید با این دولت‌های خائن و منافق روشن کند. باید مشخص شود که ما با کی در جنگیم. هریک از این دولت‌ها، درصورتی‌که به عراق کمک کرده‌اند، باید از شدت ضربات کوبنده ما خود را در امان ندانند.

به نوشته روزنامه الوطن چاپ کویت، ایالات متحده آمریکا برای افزایش توانایی عمان در حراست از تنگه هرمز اخیراً موشک‌های ضدهوایی هاگ در اختیار این کشور قرار داده است. ایالات متحده و عمان، تابستان گذشته موافقت‌نامه همکاری نظامی امضا کردند که به موجب آن عمان در صورت مداخله آمریکا در منطقه خلیج ‌فارس تسهیلات نظامی در اختیار آن کشور قرار خواهد داد.

سعودالفیصل، وزیرخارجه عربستان، در دیدار با ادموند ماسکی، وزیرخارجه آمریکا، نگرانی عربستان را از ادامه نبرد ایران و عراق ابراز داشته و گفته است که باید از توسعه دامنه جنگ که ممکن است مانع آزادی رفت و آمد کشتی‌ها در تنگه هرمز بشود، جلوگیری شود.

به نوشته روزنامه گاردین، عربستان سعودی تعدادی از هواپیماهای جنگنده عراق را تا رسیدن چهار هواپیمای آواکس به عربستان سعودی، در آن کشور پناه داده است.

 ملک‌حسین، شاه اُردن، گفت، با آنکه عراق هیچ کمک نظامی از اردن درخواست نکرده، بعید نیست اردن کمک‌هایی برای جنگ با ایران در اختیار دولت عراق قرار دهد. بستن تنگه هرمز به منزله تهاجم علیه جهان عرب خواهد بود و همه کشورهای عربی علیه آن اقدام خواهند کرد. اردن به هواپیماهای حمل‌ونقل عراقی، برای حفاظت از حملات هوایی ایران، در خاک خود پناهگاه داده است و این در حالی است که نشانه‌های روزافزون از حمایت پشت پرده کشورهای عرب از بغداد در جنگ دوازده‌روزه خلیج‌ فارس دیده می‌شود.

بنا به اظهارات سخنگوی وزارت خارجه هند، دولت هند با هرگونه اقدام برای اعزام نیروی دریایی بین‌المللی به خلیج‌فارس برای تضمین ادامه جریان نفت از طریق تنگه هرمز مخالف است.[8]


[1]. صحیفه امام، ج13: مجموعه آثار امام خمینی (بیانات، پیام‌ها، مصاحبه‌ها، احکام، اجازات شرعی و نامه‌ها)، تهران: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، 1378، ص255 و 254 و 257.

[2]. انصاری، مهدی، یکتا، حسین، روزشمار جنگ ایران و عراق، کتاب چهارم: هجوم سراسری تهاجم و پیشروی‌های عمده عراق، تهران: مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، چ دوم، 1375، ص285 و 286

[3]. پورداراب، سعید، بهروزی، فرهاد، تقویم تاریخ دفاع مقدس: شش ماه پایداری/حوادث و رویدادهای سال 1359، تهران: سوره سبز، 1395، ص163 و 164.

[4].  انصاری، مهدی، یکتا، حسین، همان، ص286.

[5].  پورداراب، سعید، بهروزی، فرهاد، همان، ص165 و 166.

[6].  انصاری، مهدی، یکتا، حسین، همان، ص291 و 292.

[7]. پورداراب، سعید، بهروزی، فرهاد، همان، ص169.

[8]. انصاری، مهدی، یکتا، حسین، همان، ص294-291.