اشخاص
ابراهیمی سریزدی، محمد
معصومه عابدینی
2492 بازدید
سیدمحمد ابراهیمی سریزدی (1365ـ1341)، جانشین فرمانده تیپ 18 الغدیر در دوران دفاع مقدس بود.
سیدمحمد ابراهیمی سریزدی سال 1341 در شهر انار شهرستان رفسنجان به دنیا آمد. تحصیلات دورههای ابتدایی و راهنمایی را در زادگاهش گذراند و پس از مهاجرت خانواده به یزد، دوره متوسطه را در رشته ساختمان هنرستان فنی این شهر طی کرد.
سیدمحمد، با اوجگیری انقلاب اسلامی، همراه مردم در تظاهرات و راهپیماییها شرکت میکرد.
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، در یکم آذر 1359 به عضویت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درآمد و داوطلبانه عازم کردستان شد. سپس دوره آموزش تکمیلی نظامی و آموزش کالک و نقشهخوانی را در پادگان شهید بهشتی تهران گذراند. پس از پایان آموزش، راهی جبهه جنوب شد و در یکی از مناطق سوسنگرد، مسئولیت شناسایی را به عهده گرفت. او در یکی از گشتزنیها از ناحیه پا مجروح شد و برای مداوا به یزد بازگشت، اما هنوز بهبود کامل نیافته بود که دوباره راهی جبهه شد.
ابراهیمی در سال 1361 به فرماندهی عملیات سپاه ناحیه یزد منصوب شد. بعد از هفت ماه، در 22 آبان 1361، مسئول اجرایی قرارگاه صاحبالزمانعجاللهتعالیفرجهالشریف شد. در 1 مهر 1362، فرمانده طرح عملیات تیپ 18 الغدیر و در 6 شهریور 1365، جانشین فرمانده تیپ 18 الغدیر شد.
ابراهیمی در عملیات خیبر، بدر، قدس 5، والفجر 8، کربلای 4 و کربلای 5 شرکت داشت. وی به علت تخصص در نقشهخوانی، در بیشتر موارد، در اتاق عملیات روی نقشه کار میکرد. طرحهای او همواره مورد توجه مسئولان سپاه قرار میگرفت. در عملیات خیبر، وقتی بخشی از منطقه در اختیار نیروهای عراقی بود، از نیروهای رزمنده خواست کروکی آن بخش را بکشند و او بر اساس نقشهای که آماده کرده بود، اولین فرد در عملیات بود که توانست خاکریز دشمن را فتح کند.
ابراهیمی در شب نیمه شعبان 1365 ازدواج کرد. همسرش میگوید: قبل از مراسم عقد، با من صحبت کرد و گفت من اکثر مواقع در جبهه هستم، و بودن در جبهه، شهادت، اسارت، مفقود و معلول شدن دارد؛ آیا حاضری با این وضعیت با من ازدواج کنی؟ و من که آگاهانه او را انتخاب کرده بودم، رضایت دادم. ایشان در نه ماه زندگی مشترک، کمتر از چهار ماه در یزد بود.
سرانجام ابراهیمی در عملیات کربلای 5 در 8 بهمن 1365 که از سنگر فرماندهی خارج شده و همراه بیسیمچیاش به طرف خط مقدم شلمچه میرفت، از ناحیه پهلو هدف اصابت ترکش گلوله توپ قرار گرفت و به شهادت رسید. فرزندش، سیدمحمدعلی، بعد از شهادت او به دنیا آمد. شهید ابراهیمی، قبل از شهادت، به علت دو بار مجروحیت، به درجه جانبازی نیز نائل شده بود.[1]
پیکر شهید ابراهیمی تا مدتها مفقود بود، تا اینکه در 21 تیر 1375 و پس از مبادله پیکر شهدا و کشتهشدگان عراقی، پیکرش به کشور بازگشت و پس از تشییع در گلزار شهدای یزد به خاک سپرده شد.
[1]. تلخیص مقاله از دایرةالمعارف دفاع مقدس، ج1، تهران: مرکز دایرةالمعارف پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس، بآبیآ1390، ص274ـ273.