روزشمار

دوشنبه 3 آذر 1359؛ شصت‌وچهارمین روز جنگ تحمیلی

مریم بیاتلوئی
132 بازدید

تکاوران، شهربانی، سپاه پاسداران و گروهی از نیروهای مردمی موسوم به فدائیان اسلام، به سنگرهای دشمن در اطراف جاده ماهشهر حمله کرده و ضمن به هلاکت رساندن افراد دشمن، سنگرهای آنها را تسخیر کردند.

جنگنده‌های هوانیروز ارتش در جبهه‌های اهواز و دزفول هفت تانک، یک ضدهوایی، یک سنگر، یک تریلر، یک تیربار ارتش عراق، یک عراده توپ ضدهوایی و یک پاسگاه مرزی در جنوب پاسگاه فکه را منهدم کردند.

آتش توپخانه ایران ساختمان گمرک خرمشهر را منهدم کرد و حدود سی نیروی دشمن به هلاکت رسیدند. همچنین هلیکوپترها و هواپیماهای ارتش ایران چند نقطه حساس در منطقه اشنویه را درهم کوبیدند که ده نفر از ضدانقلاب به هلاکت رسیدند.

نیروی هوایی ایران، به پادگان سلیمانیه حمله و خسارت سنگینی به آن وارد کرد. حمله به مواضع دشمن در برزنجه و دره قادر از توابع استان سلیمانیه و حمله به مواضع دشمن در جنوب نفت‌شهر از دیگر اقدامات نیروی هوایی بود.[1]

نیروی هوایی ایران در حمله به شهر رواندوز عراق، خساراتی به آن وارد کرد.

 با آتش توپخانه نیروهای ایران یک ایستگاه رادار ثابت و چند دکل مخابراتی و حدود دو کیلومتر از خطوط ارتباطی دشمن در بندر فاو منهدم شد.[2]

نیروهای ایرانی مستقر در پایگاه دریایی خرمشهر، برج اول ام‌الرصاص را با موشک زیر آتش گرفتند. هواپیماهای جنگنده ارتش ایران نیز به پالایشگاه الفتح عراق حمله و به آن خسارات زیادی وارد کردند.

ساعت10:05 یک فروند هلیکوپتر کبری در منطقه فکه مورد اصابت گلوله دشمن قرار گرفت. در این سانحه هلیکوپتر منهدم شد، ولی به خلبان آسیبی نرسید.

گیلان‌غرب زیر آتش توپخانه دشمن قرار گرفت و پنج نفر شهید و مجروح شدند و خساراتی نیز به شهر وارد آمد.

دشمن در ساعت 11، سوسنگرد و جبهه تیپ 2 لشکر92 زرهی اهواز ارتش را زیر آتش توپخانه قرار داد. توپخانه خودی نیز آتش ضد آتشبار اجرا کرد.

یک هواپیمای میگ عراقی ساعت 11 به‌وسیله آتش پدافند هوایی در منطقه سومار سرنگون شد.[3]

آبادان زیر آتش توپخانه‌های دشمن قرار گرفت و عده‌ای کشته و زخمی شدند. درمقابل با آتش توپخانه‌های ایران، پنج مخزن نفتی اسکله‌های بارگیری دشمن در غرب بندر فاو و مهمات نیروهای بعثی در محور جاده آبادان ـ ماهشهر منفجر شد و نیروهای عراق از مواضع اشغالی خود در شمال کرخه‌کور عقب‌نشینی کرد.

تعدادی از نیروهای پیاده از رودخانه‌ کرخه گذشتند و به پشت جبهه دشمن نفوذ کردند. دشمن در این محل با بولدوزر به احداث یک سد خاکی مبادرت کرده و تعدادی از توپ و تانک‌های خود را پشت این خاکریز مستقر کرده است. همچنین نیروهای دشمن پشت مواضع خود در محور غرب به شرق آبادان مقابل ایستگاه 7 و12، مشغول ساختن جاده شوسه هستند.

در ساعت 11:45 واحدهای موشکی مستقر در فرودگاه نظامی بریم آبادان، روستای محیله عراق را هدف قرار دادند.

 آبادان زیر آتش توپخانه دورزن دشمن قرار گرفت، درنتیجه بیشتر منازل و باغات ناحیه بریم و بووارده تخریب و به پالایشگاه و تانک‌فارم‌ها (مخازن نفتی آبادان) خسارات سنگینی وارد شد.[4]

ساعت 12 یک یگان رزمی که به منظور تصرف تپه جبرئیل‌آباد (اشنویه کردستان) از اشنویه اعزام شده بود، در نزدیک این منطقه در کمین افراد ضدانقلاب قرار گرفت و سه نفر شهید، دو نفر مفقود و پنج نفر مجروح شدند.

ساعت12:20، شش فروند میگ عراقی روی مواضع نیروهای ایران در گیلان‌غرب به پرواز درآمدند و به‌دلیل تیراندازی نیروهای ایران امکان عملیات از آن‌ها سلب شد، درمقابل مناطق مسکونی را بمباران کردند.

ساعت14:30، دو فروند هلیکوپتر دشمن با راکت به یکی از پل‌های محور سومار حمله کردند که با تیراندازی نیروهای ایران، نتوانستند به پل آسیب برسانند.

در ساعت 15 عده‌ای از عوامل نفوذی دشمن در اهواز از داخل یک خودرو با خمپاره‌انداز، کلانتری شماره 7 شهر را هدف قرار دادند و سه نفر را مجروح کردند.

هواپیماهای عراق ساعت 16:07 بعدازظهر به سایت ایلام حمله کردند که براثر تیراندازی پدافند زمین به هوا یک فروندشان منهدم شد.

ساعت 16:40 یک فروند هلیکوپتر هوانیروز در منطقه‌ای بین نقده و اشنویه مورد اصابت گلوله نیروی ضدانقلاب قرارگرفت، اما به آن آسیبی نرسید.[5]

کردهای مسلمان بارزانی در مرز حاج‌عمران، نزدیکی پیرانشهر، به دشمن حمله کردند و درنتیجه پنج نفر از کردهای مسلمان شهید و چهار نفر مجروح شدند. در منطقه مرگور از توابع ارومیه، هم با ضدانقلابیون درگیر شدند که دو نفر از افراد بارزانی شهید و پنج نفر مجروح شدند.

در ساعت 17 براثر تیراندازی توپخانه ارتش چند دکل مخابراتی فاو منهدم و چند خط ارتباطی تلفن دشمن قطع شد.

ساعت 18 تعدادی از اعضای منافقین (مجاهدین خلق)، به پاسگاه پلیس‌راه میاندوآب ارومیه حمله کردند که قسمتی از ساختمان پاسگاه منهدم شد و پنج سرباز زخمی شد.

در جلدیان از توابع نقده، در یک درگیری نیروهای ضدانقلاب نه نفر از نیروهای خودی را شهید و مجروح کردند. در اشنویه، عناصر ضدانقلاب، افسران عراقی را برای شناسایی و بررسی اوضاع نظامی، تحت پوشش‌هایی به شهر آورده‌اند.

در ساعت 18:35 براثر اصابت گلوله خمپاره دشمن به مقابل ساختمان بنیاد مسکن اهواز، دو نفر از افراد بنیاد مجروح شدند.

ساعت 21 هجده دستگاه خودروی حامل مهمات هواپیما و هلیکوپتر از فلوجه بغداد به سلیمانیه اعزام شد.[6]

نیروها و استعداد مستقر دشمن در مارد خرمشهر شامل: یک گردان مکانیزه، یک گروهان تانک، یک آتشبار 130میلی‌متری، ده دستگاه ضدهوایی شیلکا و چهار دستگاه ضدهوایی 57 میلی‌متری گزارش شده است.[7]

با اعزام گشتی رزمی لشکر 28 سنندج ارتش، از پادگان مریوان، تعدادی از پایگاه‌های حزب کومله در این منطقه درهم کوبیده شد.

به وسیله هلیکوپترهای نیروی دریایی ارتش سه تُن بار و 320 نفر پرسنل، نه نفر مجروح و شهید بین بندر امام خمینی و آبادان تخلیه و جابه‌جا شدند.

نقل وانتقالات هوایی زیادی در کشورهای عربی خلیج فارس صورت می‌گیرد که احتمال می‌رود به منظور آمادگی رزمی و کمک‌رسانی به عراق است. دولت عراق از پایگاه هوایی رأس‌الخیمه امارات برای عملیات نظامی علیه ایران استفاده می‌کند.[8]

انورسادات، رئیس‌جمهور مصر، گفت: «عراق با موافقت قبلی عربستان سعودی به ایران حمله کرده ‌است.» وی در مجلس شورای ملی مصر گفت: «دولت‌های عربستان سعودی، کویت و شیخ‌نشین‌های خلیج‌فارس در دو هفته اخیر حدود سه میلیارد دلار کالا و تجهیزات به عراق فرستاده‌اند.» وی افزود: «کشور‌های عرب حوزه خلیج‌فارس از ترس انتقام‌جویی صدام وعده داده‌اند که همه خرابی‌های عراق را جبران کنند.»

بنی‌صدر، رئیس‌جمهور و فرمانده کل قوا، در سفر به خوزستان از نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران بازدید کرد.[9]

تلفات و ضایعات (شهید، مجروح، اسیر و گمشده) نیروهای مسلح ارتش جمهوری اسلامی ایران از شروع جنگ تا کنون، 9247 نفر اعلام شده‌است.[10]


[1]. بهروزی، فرهاد، تقویم تاریخ دفاع‌مقدس، ح4: تثبیت متجاوز، تهران: مرکز اسناد انقلاب اسلامی، 1385، ص69 و 70 و 72 و 74 و 77.

[2]. لطف‌الله‌زادگان، علیرضا، روزشمار جنگ ایران و عراق: کتاب یازدهم: هویزه، آخرین گام‌های اشغالگر، تهران: مرکز مطالعات و تحقیقات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، ص302؛ بهروزی، فرهاد، همان، ص78.

[3]. همان، ص302؛ همان، ص69 و 71 و72و73و74و83.

[4]. همان، ص301؛ همان، ص69،70و 71و 78و79.

[5]. بهروزی، فرهاد، همان، ص71 و 72 و73 و 74 و 76 و 83.

[6]. همان، ص69 و 71 و 73 و 74 و 77؛ لطف‌الله‌زادگان، علیرضا، همان، ص302.

[7]. بهروزی، فرهاد، همان، ص70.

[8]. همان، ص72 و 75 و 76.

[9]. همان، 84 و 85.

[10]. همان، ص75.