روزشمار
پنجشنبه 10 مهر 1359؛ یازدهمین روز جنگ تحمیلی
مرضیه عابدینی
587 بازدید
به دنبال جلسه اعضای چهل کشور سازمان کنفرانس اسلامی، سخنگوی این سازمان گفت، آنها به اتفاق آرا تصمیم گرفتند پیشنهاد کنند تا ژنرال ضیاءالحق، رئیسجمهور پاکستان، مأموریت صلح خود را برای حراست از همبستگی اسلامی و توقف خونریزی میان برادران [ایران و عراق] ادامه دهد.
محمدعلی رجایی، نخستوزیر، در دیدار با وزیر امورخارجه کوبا گفت: «به نظر ما صدام تجاوزگر است و مانع حرکت اصیل انقلابی است. به نظر ما پایان منازعه در میزان خسارات جانی و مالی نیست، بلکه پایان منازعه وقتی است که خائن شناخته شود و به سزای اعمالش برسد. من از پیام آقای فیدل کاسترو تعجب میکنم که به ما توصیه میکند زیر چرخهای تانک و توپ دشمن با صدام متجاوز پشت میز مذاکره بنشینیم.»
تعدادی از نیروهای دشمن در نوار مرزی از فاو تا خرمشهر مستقر شده و شهربانی آبادان به امکان عبور عراقیها با قایق از عرض اروندرود هشدار داد.
دشمن در روز گذشته برای تصرف خرمشهر موفقیتی به دست نیاورد و دچار خساراتی شد، اما از صبح امروز با تجهیزات بیشتری حمله کرد. به گزارش سپاه خوزستان، امروز دوباره نیروهای نظامی عراق وارد خرمشهر شده، گمرک و راهآهن را تصرف کردند. بیست تانک وارد خرمشهر شده که ده دستگاه آن را مردم منهدم کردهاند.
به گزارش اداره مرکزی اطلاعات سپاه، امروز مهاجمان دشمن در خرمشهر حدود هزار نفر بودند و زدوخورد شدیدی با مدافعان داشتند. نیروهای دشمن، مردم را بیست نفر، بیست نفر به خط کرده، کوچک و بزرگ را اعدام میکردند و در همان حال مشروب میخوردند. امروز حدود دویست غیرنظامی شهید و حدود 1500 نفر اسیر شدند. مهاجمان فعلاً در اطراف راهآهن هستند و هنوز به پل نرسیده و مشغول جمعکردن کشتههای خود هستند.
در محور آبادان، از صبح امروز نیروهای دشمن از دو سمت جاده اهواز و دارخوین مشغول پیشروی هستند. پل میسازند و نیرو پیاده میکنند.[1]
در محور اهواز ـ سوسنگرد نیروهای خودی، دشمن را غافلگیر کرده و نیروهای دشمن با برجاگذاردن وسایل و تجهیزات به سمت هویزه و بستان عقبنشینی کردند. در این عملیات ضمن انهدام تعداد زیادی تانک و نفربر، تعدادی افسر و درجهدار و سرباز عراقی نیز اسیر شدند و سوسنگرد در اختیار نیروهای خودی قرار گرفت.[2]
سوسنگرد مقارن ظهر امروز آزاد شد و با تعقیب نیروهای دشمن تا بُستان، بُستان نیز آزاد شد. به گزارش سپاه، روحیه اهالی روستاهای بین حمیدیه و سوسنگرد خوب بوده، از رفتن عراقیها خوشحالاند و تعدادی از خوانین که با دشمن همکاری میکردند، شناسایی و دستگیر شدهاند. نیروهای پیاده دشمن به سمت بستان گریخته و بقیه تانکهای عراقی از طریق کرخهکور به سمت هویزه رفتهاند.[3]
گروه رزمی 138 و 141 لشکر 21 حمزهعلیهالسلام نیروی زمینی ارتش، با آتشبار 155 میلیمتری، در منطقه شوش خط پدافند ایجاد کرد و از دستیابی لشکر 1 مکانیزه دشمن به شرق کرخه در منطقه شوش جلوگیری کرد.
در ایستگاه راهآهن دوکوهه ـ اندیشمک براثر بمباران دشمن و انهدام بخش عظیمی از مهمات سلاحهای سنگین، شش واگن سوخت و ساختمان ایستگاه راهآهن نیز کاملاً تخریب شد.
تیپ 1 از لشکر92 زرهی در چهارکیلومتری کارخانه نورد اهواز با تجهیزاتی شامل ده دستگاه تانک چیفتن و پنج دستگاه تانک ام 60 و دو دستگاه تانک اسکورپیون و ده قبضه تفنگ 106 میلیمتری و پانزده عراده توپ 155 میلیمتری خودکششی موضع پدافندی گرفته است. تیپ 2 ضمن استقرار در سرپل غرب کرخه، مشغول بازسازی در پادگان دزفول شد. تیپ 3 در حمیدیه مستقر شده و کل تجهیزات باقیمانده، پنج دستگاه تانک و هشت دستگاه نفربر و یگانهایی از توپخانه میباشد.[4]
در پی آزادسازی مهران در روز گذشته، امروز تلاش دشمن برای تسلط مجدد بر این شهر ادامه دارد. امروز نیروهای عراقی پیشروی نداشتند و تلاش آنها برای گرفتن ارتفاعات بی نتیجه ماند و مواضع دشمن با توپخانه و خمپاره درهم کوبیده شد. اکنون ارتفاعات استراتژیک منطقه در تصرف نیروهای انقلاب است و در این درگیری تعدادی از رزمندگان ایران به شهادت رسیدند.
در محور گیلانغرب درگیری ادامه دارد. توپخانه و هوانیروز خودی روی تانکها و مواضع دشمن اجرای آتش میکنند. در ورودی گیلانغرب صدها زن و مرد و کودک همراه احشامشان دیده میشوند که بعثیها آنها را از روستا بیرون راندهاند. نیروهای عراقی در روستاهای مسیر نفتشهر تا نهکیلومتری گیلانغرب مستقر شدهاند. در این قسمت هشتاد تانک و تعداد زیادی خودرو و توپخانه دارند که نیروهای ایران توانستند با هجده تانک از پیشروی مهاجمان جلوگیری کنند. ازجمله عوامل بازدارنده حرکت دشمن، شرکت فعالانه مردم است.
در جبهه سرپلذهاب دشمن از دیشب دست به نقلوانتقالات جدید زده و تعداد بیشتری تانک وارد صحنه نبرد کرده است. در این جبهه نیروهای خودی در دو محور با نیروهای دشمن در ستیز بودند، یکی در مسیر دشت اَزگِله و ارتفاعات باویسی و اطراف آن و محور دیگر تنگهای که در پشت کوههای گچ و مسیر قصرشیرین قرار دارد.
دشمن در معبر مهران ـ دهلران پس از عبور از رودخانه چَنگُوله به حوالی نصریان رسیده و در معبر گیلانغرب ـ قصرشیرین به حوالی چَم امام حسنعلیهالسلام عقبنشینی کرده است. همچنین دشمن در محور سرپلذهاب ـ قصرشیرین به اطراف باباهادی عقبنشینی کرده است.[5]
نیروهای مهاجم دشمن در محور قصرشیرین ـ گیلانغرب به پیشروی ادامه دادند، اما در سهراهی تنگه حاجیان با دفاع نیروهای خودی مواجه و ضمن دادن تلفات جانی و تجهیزاتی، مجبور به توقف در ارتفاعات چرمیان شدند.
دو فروند هواپیمای میگ عراقی به پاسگاه شوش حمله کردند و پنج نفر شهید و تعدادی مجروح شدند. یک فروند هواپیمای میگ عراقی در مریوان سرنگون شد. یک فروند هواپیمای اف4 هنگام فرود در پایگاه نوژه همدان دچار آتشسوزی شد و یکی از خلبانان آن به شهادت رسید. برابر اعلام نیروی هوایی، امروز تعداد 133 سورتی پرواز پشتیبانی و مأموریت ویژه انجام شد.
یک افسر و یک درجهدار جمعی ناو هرمز که در اسکله خرمشهر پهلو گرفته بود، براثر اصابت گلوله دشمن شهید شدند.[6]
به نقل از پنتاگون، وزارت دفاع آمریکا، ایالات متحده آمریکا چهار هواپیمای آواکس بهخاطر حفاظت از چاههای نفت منطقه در مقابله با حمله هوایی احتمالی ایران به عربستان سعودی ارسال خواهد کرد.
به گفته یک منبع نظامی در واشنگتن، دو هواپیمای حملونقل شوروی حامل مقادیر زیادی اسلحه و مهمات جنگی که به عراق پرواز کرده بودند، بهدلیل شدت نبرد در شمال خلیج فارس و منهدمشدن پایگاههای نظامی عراق مجبور به بازگشت شدند.
سخنگوی رسمی دولت آلمان غربی گفت، این کشور از درخواست شورای امنیت در مورد آتشبس فوری و یافتن راهحل صلحآمیز برای جنگ با ایران حمایت میکند. آلمان غربی از امکانات دیپلماتیک خود برای تحقق این مسئله استفاده خواهد کرد.
دولت ترکیه با انتشار بیانیهای اعلام کرد که بیطرفی خود را در جنگ ایران و عراق حفظ خواهد کرد. حریم هوایی ترکیه به روی تمامی هواپیماهایی که کارشناسان نظامی یا تجهیزات نظامی برای کشورهای درگیر در جنگ حمل میکنند، بسته خواهد ماند. ترکیه تا زمانی که جنگ ادامه دارد، از ارسال تجهیزات نظامی به دو کشور خودداری خواهد کرد.
در پیام خالد، شاه عربستان، به ملکحسین، شاه اردن، آمده است که اعراب باید از عراق که برای حفظ تمامیت ارضی و حاکمیت ملی خود مبارزه میکند، حمایت کنند.
انورسادات، رئیسجمهور مصر، گفت جنگ ایران وعراق خطر بزرگی برای منطقه خلیج فارس است و موضع مصر روشن است. مصر بمباران مردم بیگناه را در ایران و عراق محکوم میکند و معتقد است که عراق و ایران کشورهای اسلامی هستند و ما طرفدار هیچ یک از آنان نمیشویم مگر اینکه برحق باشند.
ملکحسین، شاه اردن، گفت که اردن نمیتواند در برابر آنچه اکنون میان ایران و عراق میگذرد، بیتفاوت یا تماشاچی باشد. عراق برای بازپسگرفتن حقوق حقه و آشکار خود میجنگد و این کشور مطامع توسعهجویانه در اراضی ایران ندارد. هرگونه خطری از جانب ایران متوجه یکی از دولتها یا کشورهای منطقه بشود، تهدیدی است علیه تمام کشورهای عربی.
به نوشته روزنامه والاستریت ژورنال، طی چند روز اخیر کاروانهای مهمی از ارتش کویت حامل سلاحهای جنگی و مهمات وارد عراق شده است و از چند روز پیش نیروهای کویتی در یکی از جزایر نزدیک شطالعرب مستقر شدهاند.
به ادعای حاکم رأسالخیمه، امارات متحده عربی در جنگ ایران و عراق بیطرف است. وی در اختیار قراردادن تأسیسات امارات برای هواپیماها و ناوهای جنگی عراق را تکذیب کرد.[7]
[1]. انصاری، مهدی، یکتا، حسین، روزشمار جنگ ایران و عراق، کتاب چهارم: هجوم سراسری تهاجم و پیشرویهای عمده عراق، تهران: مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، چ دوم، 1375، ص254 و 255 و 262 و 263.
[2]. پورداراب، سعید، بهروزی، فرهاد، تقویم تاریخ دفاع مقدس: شش ماه پایداری/حوادث و رویدادهای سال 1359، تهران: سوره سبز، 1395، ص158 و 159.
[3]. انصاری، مهدی، یکتا، حسین، همان، ص256.
[4]. پورداراب، سعید، بهروزی، فرهاد، همان، ص 159؛ پورداراب، سعید، تقویم تاریخ دفاع مقدس، ج2: غرش توپها، تهران: مرکز اسناد انقلاب اسلامی، 1384، ص 279
[5]. انصاری، مهدی، یکتا، حسین، همان، ص256 و 257.
[6]. پورداراب، سعید، بهروزی، فرهاد، همان، ص159 و 160.
[7]. انصاری، مهدی، یکتا، حسین،همان، ص267-265.