روزشمار

دوشنبه 14 مهر 1359؛ پانزدهمین روز جنگ تحمیلی

مرضیه عابدینی
465 بازدید

قرارگاه مقدم نیروی زمینی ارتش در دزفول تشکیل شد. یگان‌های نیروی زمینی ارتش ازجمله لشکر پیاده 21 حمزه‌علیه‌السلام آذربایجان و لشکر 16 زرهی قزوین و توپخانه 55 ارتش اصفهان به جبهه جنوب اعزام شدند.

تیپ 2 زرهی و گروه رزمی 37 زرهی شیراز با پشتیبانی هوانیروز موفق شدند سرپل غرب کرخه را تا عمق سه کیلومتر توسعه دهند. در غرب کرخه، هوانیروز حدود سی تانک و خودرو، یک دستگاه کامیون حامل موشک و یک قبضه ضدهوایی را با موشک منهدم کرد.[1]

خرمشهر امروز شاهد دو عملیات موفقیت‌آمیز رزمندگان بود. در حمله عصر امروز، سپاه پاسداران و تکاوران به ساختمان سازمان بنادر که دشمن در آن ستاد تشکیل داده بود، حمله کردند و تعدادی از نیروهای عراقی را کشته شده و آن‌ها را تا اسکله پانزدهم و محوطه اطراف آن عقب راندند و در حمله دیگری در نخلستان شلمچه، تعداد زیادی تانک، نفرات و انبار مهمات دشمن را منهدم کردند.

آبادان همچنان زیر آتش توپخانه خمپاره و بمباران‌های دشمن قرار دارد. در 24 ساعت گذشته 7 نفر شهید و 79 نفر مجروح شده‌اند.

براثر آتش توپخانه و بمباران دشمن در نقاط مختلف اهواز سه خانه مسکونی منهدم، چهار نفر شهید و دو نفر مجروح شدند. در آبادی‌های اطراف کارخانه نورد اهواز حدود چهل تانک و توپ دشمن که با گونی‌های کاه استتار شده‌اند، مبادرت به اجرای آتش روی اهواز می‌کنند.[2]

قرارگاه لشکر 3 زرهی عراق به منطقه شلمچه انتقال یافت و تیپ 15 مکانیزه لشکر 5 عراق نیز از منطقه هویزه به منطقه خرمشهر اعزام شد. این جابه‌جایی نشانگر آن است که عراق در نظر دارد تلاش آفندی خود را در منطقه خرمشهر تشدید کند.[3]

مردم و نیروهای مسلح ایران در یک حمله غافلگیرکننده، موسیان را از تصرف دشمن خارج کردند و در ناحیه دهلران با یورش به محل استقرار توپخانه دشمن، تعدادی از آن‌ها را به هلاکت رساندند و مقداری از تجهیزات آن‌ها را به غنیمت گرفتند. همچنین در یک درگیری سخت بین نیروهای نظامی و مردم مسلح مهران با مزدوران بعثی، تعدادی تانک و خودرو و مقداری مهمات دشمن منهدم و بیست تا سی نفر از افراد دشمن به هلاکت رسیدند.[4]

برای تقویت منطقه غرب، تیپ 3 لشکر 77 خراسان در نظر گرفته شد و قرارگاه تیپ امروز به غرب عزیمت کرد.

واحدهای زرهی لشکر 81 زرهی کرمانشاه با همراهی چند دسته از بسیج منطقه به ارتفاعات کلانتر در ده‌کیلومتری شمال غرب سرپل‌ذهاب حمله کردند که با مقاومت دشمن روبه‌رو شدند، اما با ادامه عملیات، هفتاد نیروی دشمن را کشته و یک نفر را اسیر کردند. درضمن یک دستگاه تانک، هشت قبضه کلاشینکف، هفت قبضه آر.پی.جی7، دو قبضه تیربار و دو قبضه اسلحه کمری از آنان به غنیمت گرفته شد و چهار دستگاه خودروی دشمن نیز منهدم شد.

براثر حملات توپخانه دشمن به گیلان‌غرب، چهار غیرنظامی شهید و هشت تن مجروح شدند.

یک تیپ زرهی ارتش عراق با حدود دویست دستگاه تانک پشت ارتفاعات قراویز مستقر شده است. دشمن حدود صد دستگاه تانک در ارتفاعات کوره‌موش مستقر کرده است.

حملات شدید دشمن به گیلان‌غرب و حومه سرپل‌ذهاب، شهادت شانزده نفر و مجروحیت یک نفر از نیروهای خودی را به دنبال داشت.

پل قادر در سه‌راهی محمدیار، مهاباد و ارومیه توسط افراد حزب دموکرات تخریب شد.

در ده‌کیلومتری مهاباد عناصر ضدانقلاب به گروه رزمی 176 تیپ زنجان که عازم میاندوآب بود، حمله کرد و یک پاسدار و پنج غیرنظامی مجروح شدند. سه فروند بالگرد که حفاظت ستون فوق را بر عهده داشتند هم با اصابت گلوله عناصر مهاجم مجبور به بازگشت به ارومیه شدند.

چهار فروند هواپیمای عراقی به تهران حمله کردند و باند فرودگاه مهرآباد، کارخانه بالگردسازی پنها، قسمت لوازم یدکی کارخانه ایران ناسیونال (ایران‌خودرو)، کارخانه شهوندموکت، قسمتی از تأسیسات اداره نقشه‌برداری و کارخانه جنرال موتورز ایران (پارس‌خودرو) را بمباران کردند.

دو فروند هواپیمای دشمن در منطقه عمومی چیلات دهلران و دو فروند دیگر در آبادان سقوط کردند.

از دو فروند هواپیمای اف5 خودی که برای مأموریت پشتیبانی هوایی به منطقه اهواز اعزام شده بودند، یک فروند مورد اصابت گلوله دشمن واقع شد و در نزدیکی پایگاه چهارم دزفول سقوط کرد. خلبان با چتر سالم به زمین فرودآمد.

از یک فروند هواپیمای اف4 که از پایگاه یکم مهرآباد به مأموریت اعزام شده بود، هیچ اطلاعی در دست نیست.

نیروگاه حرارتی رامین به‌وسیله یک فروند هواپیمای میگ عراقی بمباران و دچار آتش سوزی شد.

یک فروند هواپیمای عراقی در ارتفاعات اطراف پلیس‌راه تهران ـ قم سقوط کرد.[5]

در حمله میگ‌های عراقی به منطقه کوهدشت لرستان چهار نفر شهید، 25 نفر مجروح و پنج خانه منهدم شد.

چند میگ عراقی با تجاوز به حریم هوایی کرمانشاه، شهرک امام خمینی در نزدیکی طاق‌بستان را بمباران کردند که منجر به ویرانی پانزده خانه و کشته و مجروح شدن ده‌ها نفر شد.

شب‌هنگام، هوانیروز و نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی، یک گردان تانک دشمن را در منطقه قصرشیرین منهدم کردند و بیش از هشتاد مزدور دشمن را به هلاکت رساندند.

ابوالحسن بنی‌صدر، رئیس‌جمهور، خطاب به سفیر فلسطین گفت: «تا وقتی که ما آثار تجاوز را از بین نبریم، طبیعی است که نمی‌توانیم هیچ‌گونه پیشنهاد دیگری را بررسی کنیم. از نظر ما اول باید آثار تجاوز از بین برود، بعد از آن مداخله در امور داخلی ما، چه در کردستان و چه در خوزستان به کلی قطع گردد. آن‌وقت می‌توان به امکان مذاکره درباره مسائل فیمابین با نظر مجلس فکر کرد.»

در اطلاعیه وزارت امورخارجه در مورد لغو یک‌جانبه قرارداد 1975 الجزایر توسط عراق چنین آمده است، قرارداد 1975 خطوط مرزی مشترک زمینی و آبی بین دو کشور را دقیقاٌ مشخص نموده و طرحی را برای حل اختلاف‌های نهایی که ممکن است از نحوه و زمان‌بندی اجرای مفاد قرارداد ناشی گردد، پیش‌بینی کرده است. لذا وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی ایران ضمن رد ادعاهای غیرموجه و بی‌اساس عراق، لغو یک‌جانبه قرارداد مزبور را که سرپوشی برای تجاوز دولت عراق به خاک میهن ما نیز قرار گرفته، قویاً محکوم می‌کند.

سفیر شوروی در ایران با علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجلس، ملاقات کرد. این ملاقات تلاش دیگری از سوی شوروی برای برطرف‌کردن نگرانی ایران از مجهزساختن عراق به سلاح‌های شوروی به شمار می‌رود.[6]

دکتر مصطفی چمران اظهار داشت که شوروی مستقیم یا غیرمستقیم با آمریکا هماهنگی دارد. برای شوروی سازش با رژیم شاه معدوم آسان‌تر بود تا انقلاب اسلامی ایران. ما از طریق مکالماتی که با بی‌سیم انجام می‌شود، مطمئنیم روسیه به عراق کمک می‌کند.

چند کشتی اتحاد شوروی مقدار زیادی تسلیحات جنگی و وسایل یدکی را در بندرعقبه اردن تخلیه کردند که از راه زمین به عراق حمل شود.

عراق و قطر در دوحه موافقت‌نامه‌ای را در زمینه روابط اقتصادی و تجاری امضا کردند.

روز گذشته ملک حسین، پادشاه اردن، در پایان سفر خود به عراق اعلام کرد که کشور متبوع وی در جنگ ایران و عراق بی‌طرف نبوده و با تمام قوا از عراق جانبداری خواهد کرد. ازاین‌رو نخست‌وزیر این کشور دستور داد تمامی هواپیماهای حمل‌ونقل و کامیون‌های مجهز به یخچال فوراً در اختیار ارتش اردن قرارگیرند. از سوی دیگر، فرودگاه امان برای پروازهای جنگی در اختیار نیروی هوایی عراق قرار گرفت.[7]


[1]. پورداراب، سعید، بهروزی، فرهاد، تقویم تاریخ دفاع مقدس: شش ماه پایداری/حوادث و رویدادهای سال 1359، تهران: سوره سبز، 1395، ص170 و 171.

[2]. همان، ص 171؛ انصاری، مهدی، یکتا، حسین، روزشمار جنگ ایران و عراق، کتاب چهارم: هجوم سراسری تهاجم و پیشروی‌های عمده عراق، تهران: مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، چ دوم، 1375، ص312 و 313.

[3]. پورداراب، سعید، بهروزی، فرهاد، همان، ص170.

[4]. انصاری، مهدی، یکتا، حسین، همان، ص313.

[5]. پورداراب، سعید، بهروزی، فرهاد، همان، ص173-170.

[6]. انصاری، مهدی، یکتا، حسین، همان، ص318 و 320 و 314.

[7]. همان، ص 318 و 320.